top of page

Bazele integrării sociale

Școlarizare

O parte dintre tineri sosesc la asociaÈ›ie fară să fi absolvit învățământul obligatoriu (cele 10 clase). Contractul nostru de servicii sociale prevede ca tinerii să frecventeze È™coala cel puÈ›in până la finalizarea clasei a X-a (prin programe cu frecvență redusă) : tinerii È™colarizaÈ›i sunt învoiÈ›i de la muncă după masa pentru a putea frecventa È™coala fără întârzieri sau absenÈ›e.

​

AlÈ›i tineri întâmpină greutăți mari legate de scris, citit sau socotit, inclusiv printre cei care au absolvit învățământul obligatoriu. Le propunem È™edinÈ›e individuale în care reluăm bazele (scris, citit, socotit) de care au nevoie pentru a duce o viață independentă.

Demersuri administrative

Tinerii sunt sprijiniÈ›i pentru a-È™i reface actele de stare civilă (certificatul de naÈ™tere) È™i cartea de identitate È™i pentru a beneficia de anumite drepturi : îndemnizaÈ›ii de handicap, pensia de invaliditate, prime de È™omaj, etc.

Asistență juridică

 Consilierul juridic al asociaÈ›iei îi ajută pe tinerii care au o situaÈ›ie juridica "încurcată" È™i îi poate reprezenta, la cererea lor, în dosarele aflate pe rolul instanÈ›elor. Tinerii victime de fapte penale (abuzuri în timpul copilăriei, exploatare prin muncă, în special) sunt ajutaÈ›i să depună o plângere, după ce s-a luat avizul psihologului, iar după caz al medicului psihiatru

maybe.jpg
20220804_161139.jpg

Dezvoltare personală

MulÈ›i dintre tineri sosesc la asociaÈ›ie « cu sufletul rănit », uneori chiar distrus. Sentimentul de abandon în copilărie, abuzurile, traumele, unele atitudini ale personalului de îngrijire în structurile pentru copii, greutățile proprii adolescenÈ›ei etc. au afectat sau dezechilibrat personalitatea acestor tineri care de multe ori se simt ai nimănui. Munca noastră consta în:

​

- a curăța, pe cât se poate, rănile lor,

- a-i ajuta să-È™i cunoască È™i să-È™i gestioneze cât mai bine problemele È™i emoÈ›iile,

- să-și găsească resursele necesare pentru a putea face față provocărilor vieții.

Consiliere
 

Fiecare tânăr are un referent în cadrul echipei educative (compusă din trei lucrători sociali È™i un coordonator), cu care are discuÈ›ii periodice, unde sunt discutate atât problemele zilnice, cât È™i cele mai profunde. O evaluare semestrială este realizată împreună cu tânărul È™i se pune accentul pe câteva obiective de lucru. De multe ori, consilierea este È™i una informală, în cadrul momentelor petrecute la Casa Mara, în weekend-uri sau în excursii.

Terapie

Colaboram încă din 2014 cu o psiholoagă specializată în psihoterapie care îi primeÈ™te pe tinerii doritori la cabinetul ei, pentru a asigura confidenÈ›ialitatea discuÈ›iilor. În anumite situaÈ›ii apelăm È™i la alÈ›i specialiÈ™ti, de exemplu pentru evaluările solicitate de medicul psihiatru sau de către comisia de handicap, astfel încât psihoterapia să nu fie asociată în mintea tinerilor cu dizabilitatea sau cu afecÈ›iuni psihice mai grave.

Grupurile de suport (ateliere)

Grupurile de suport au început din 2020 din dorinÈ›a de a propune tinerilor un timp de discuÈ›ie în grupuri mici (3 tineri împreună cu 1 membru sau doi ai echipei educative) asupra temelor de interes pentru ei.

Aceste întâlniri periodice sunt atât un moment de reflecÈ›ie, cât È™i un moment în care fiecare învață să-È™i formuleze părerea È™i să asculte părerile celorlalÈ›i.

Legătura cu familia biologică

O parte dintre tineri nu îÈ™i cunosc deloc familia biologică, sau au auzit puÈ›in despre ea. Îi ajutăm pe cei dornici să-È™i identifice părinÈ›ii sau fraÈ›ii, îi pregătim È™i îi însoÈ›im la primele întâlniri. În anumite situaÈ›ii mediem o relaÈ›ie deseori încărcată cu multe neînÈ›elegeri, reproÈ™uri È™i sentimente de vinovăție.

bottom of page