top of page

Bazele integrării sociale

Școlarizare

O parte dintre tineri sosesc la asociație fară să fie absolvit învățământul obligatoriu (10 clase). Contractul de servicii sociale prevede ca tinerii să frecventeze scoală cel puțin până la finalizarea clasei a X-a (prin programe cu frecvență redusă) : tinerii școlarizați sunt învoiți de la muncă după masa pentru a putea frecventa școala fară întârzieri sau absențe.

Alți tineri întâmpin greutăți mari legate de scris, citit sau socotit, inclusiv printre cei care au absolvit învățământul obligatoriu. Le propunem ședințe individuale în care reluăm bazele (scris, citit, socotit) de care au nevoie pentru a duce o viață independența.

Demersuri administrative

Tinerii sunt sprijiniți pentru a-și reface actele de stare civilă (certificatul de naștere) și cartea de identitate și pentru a beneficia de anumite drepturi : îndemnizații de handicap, pensia de invaliditate, prime de șomaj, etc.

Asistență juridică

  Consilierul juridic al asociației îi ajută pe tinerii care au o situație juridica încurcată și îi poate reprezenta la cererea lor în dosarele aflate pe rolul instanțelor. Tinerii victime de fapte penale (abuzuri în timpul copilăriei, exploatare prin munca în special) sunt ajutați să depună o plângere, după ce s-a luat avizul psihologului, iar după caz al medicului psihiatru

maybe.jpg
20220804_161139.jpg

Dezvoltare personală

Mulți dintre tineri sosesc la asociație « cu sufletul rănit », uneori chiar distrus. Sentimentul de abandon în copilărie, abuzurile, traumele, unele atitudini ale personalului de îngrijire în structurile pentru copii, greutățile proprii adolescentei, etc. au afectat sau dezechilibrat personalitatea acestor tineri care de multe ori se simt a nimănui. Munca noastră consta în

- a curăța cât se poate rănile lor,

- a-i ajuta să-și cunoască și să-și gestioneze cât mai bine problemele și emoțiile,

- să-și găsească resursele necesare pentru a putea face față provocărilor vieții.

Consiliere
 

Fiecare tânăr are un referent în cadrul echipei educative (compusă de trei lucrători sociali și un coordonator), cu care are au discuții periodice, unde sunt discutate atât problemele zilnice cât și cele mai profunde. O evaluare semestriala este realizata împreună cu tânărul, în cadrul căreia se pune accentul pe câteva obiective de lucru. De multe ori consilierea este și una informala, în cadrul momentelor petrecute la Casa Mara, în weekend-uri sau în excursii.

Terapie

Colaboram încă din 2014 cu o psihologa specializata în psihoterapie, care îi primește pe tinerii dornici la cabinetul ei, pentru a asigura confidențialitatea discuțiilor. În anumite situații apelăm și la alți specialiști, de exemplu pentru evaluările solicitate de medicul psihiatru sau de către comisia de handicap, astfel încât psihoterapia să nu fie asociată în mintea tinerilor cu dizabilitatea sau cu afecțiuni psihice mai grave.

Grupurile de suport (ateliere)

Grupurile de suport au început din 2020 din dorință de a propune tinerilor un timp de discuție în grupuri mici (3 tineri împreună cu 1 membru sau doi ai echipei educative) asupra temelor de interes pentru tineri.

Aceste întâlniri periodice sunt un moment de reflexie, dar și un moment în care fiecare învață să-și formuleze părerea și să asculte părerile celorlalți.

Legătura cu familia biologică

O parte dintre tineri nu își cunosc deloc familia maternă, sau au auzit puțin despre ea. Îi ajutăm pe cei dornici să-și identifice părinții sau frații, îi pregătim și îi însoțim la primele întâlniri. În anumite situații mediem o relație deseori încărcată cu multe neînțelegeri, reproșuri și sentimente de vinovăție.

bottom of page