top of page

Bazele integrării sociale

Școlarizare

O parte dintre tineri sosesc la asociație fară să fi absolvit învățământul obligatoriu (cele 10 clase). Contractul nostru de servicii sociale prevede ca tinerii să frecventeze școala cel puțin până la finalizarea clasei a X-a (prin programe cu frecvență redusă) : tinerii școlarizați sunt învoiți de la muncă după masa pentru a putea frecventa școala fără întârzieri sau absențe.

Alți tineri întâmpină greutăți mari legate de scris, citit sau socotit, inclusiv printre cei care au absolvit învățământul obligatoriu. Le propunem ședințe individuale în care reluăm bazele (scris, citit, socotit) de care au nevoie pentru a duce o viață independentă.

Demersuri administrative

Tinerii sunt sprijiniți pentru a-și reface actele de stare civilă (certificatul de naștere) și cartea de identitate și pentru a beneficia de anumite drepturi : îndemnizații de handicap, pensia de invaliditate, prime de șomaj, etc.

Asistență juridică

 Consilierul juridic al asociației îi ajută pe tinerii care au o situație juridica "încurcată" și îi poate reprezenta, la cererea lor, în dosarele aflate pe rolul instanțelor. Tinerii victime de fapte penale (abuzuri în timpul copilăriei, exploatare prin muncă, în special) sunt ajutați să depună o plângere, după ce s-a luat avizul psihologului, iar după caz al medicului psihiatru

maybe.jpg
20220804_161139.jpg

Dezvoltare personală

Mulți dintre tineri sosesc la asociație « cu sufletul rănit », uneori chiar distrus. Sentimentul de abandon în copilărie, abuzurile, traumele, unele atitudini ale personalului de îngrijire în structurile pentru copii, greutățile proprii adolescenței etc. au afectat sau dezechilibrat personalitatea acestor tineri care de multe ori se simt ai nimănui. Munca noastră consta în:

- a curăța, pe cât se poate, rănile lor,

- a-i ajuta să-și cunoască și să-și gestioneze cât mai bine problemele și emoțiile,

- să-și găsească resursele necesare pentru a putea face față provocărilor vieții.

Consiliere
 

Fiecare tânăr are un referent în cadrul echipei educative (compusă din trei lucrători sociali și un coordonator), cu care are discuții periodice, unde sunt discutate atât problemele zilnice, cât și cele mai profunde. O evaluare semestrială este realizată împreună cu tânărul și se pune accentul pe câteva obiective de lucru. De multe ori, consilierea este și una informală, în cadrul momentelor petrecute la Casa Mara, în weekend-uri sau în excursii.

Terapie

Colaboram încă din 2014 cu o psiholoagă specializată în psihoterapie care îi primește pe tinerii doritori la cabinetul ei, pentru a asigura confidențialitatea discuțiilor. În anumite situații apelăm și la alți specialiști, de exemplu pentru evaluările solicitate de medicul psihiatru sau de către comisia de handicap, astfel încât psihoterapia să nu fie asociată în mintea tinerilor cu dizabilitatea sau cu afecțiuni psihice mai grave.

Grupurile de suport (ateliere)

Grupurile de suport au început din 2020 din dorința de a propune tinerilor un timp de discuție în grupuri mici (3 tineri împreună cu 1 membru sau doi ai echipei educative) asupra temelor de interes pentru ei.

Aceste întâlniri periodice sunt atât un moment de reflecție, cât și un moment în care fiecare învață să-și formuleze părerea și să asculte părerile celorlalți.

Legătura cu familia biologică

O parte dintre tineri nu își cunosc deloc familia biologică, sau au auzit puțin despre ea. Îi ajutăm pe cei dornici să-și identifice părinții sau frații, îi pregătim și îi însoțim la primele întâlniri. În anumite situații mediem o relație deseori încărcată cu multe neînțelegeri, reproșuri și sentimente de vinovăție.

bottom of page