top of page

Inserția prin muncă

Tinerii găzduiți de asociație beneficiază totodată de un loc de muncă de inserție, în baza unui contract individual de muncă. Asociația dispune de două magazine de obiecte second în cadrul cărora lucrează tinerii.

Ce fel de muncă?

Programul de lucru este de luni până vineri, de la ora 9 la ora 17. Sarcinile se organizează în baza unui program săptămânal, discutat în fiecare zi de luni la ora 9 în cadrul unei ședințe care aduna atât echipa educativă, echipa de inserție profesionala și tinerii. Sarcinile sunt repartizate și adaptate în funcție de fiecare angajat în inserție :

- Sortarea mărfurilor (veselă,jucării, bibelouri, etc.),după caz, testare, trecerea pe recepții, stabilirea prețului

- Asambalarea/repararea mobilei

- Repararea bicicletei

- Organizarea în depozit

- Aranjarea mărfurilor pe rafturi

- Curățenia în magazine

- Consilierea clienților

- Vânzarea (și la casa de marcat)

- Livrarea domiciliul clienților

-Pregătirea mesei de prânz

Pentru ce competențe

 

 

Ne dorim ca tinerii să dobândească competențele profesionale de bază, pe care le vor putea refolosi ulterior în alte locuri de munca :

 - Punctualitate, atât de dimineața cât și cu privire la respectarea pauzelor

 - Igiena și îmbrăcămintea corespunzătoare, inclusiv respectarea echipamentului de protecție

- Seriozitate : îndeplinirea cu grijă a sarcinilor

- Responsabilizare : capacitatea de a-și asuma o sarcina și de a anunță în caz de dificultate

 - Folosirea corectă a telefonului : telefonul personal este folosit numai la pauze

- Comportament adecvat cu colegii, responsabilii, clienții : tinerii sunt în contact zilnic cu clienții care trec pragul magazinului, cu care trebuie să obsnuieasca într-un mod cât mai corect (politețe, norme de conviețuire), astfel magazinele sunt cu adevărat un loc de integrare

- Munca în echipă, în vederea îndeplinirii unor sarcini comune

- Spiritul de inițiativă, în funcție de potențialul fiecăruia.

Echipa de inserție profesională

Sub coordonarea directorului asociației, fiecare membru al echipei de inserție profesională are în grijă fiecare între 2 și 4 tineri astfel :

-2 managerii de magazine (câte unul pentru fiecare magazin) supervizează activitatea tinerilor cu privire la vânzare, aprovizionare, aranjarea mărfurilor, inclusiv curățenia magazinului (câte 3-4 tineri în fiecare magazin)

-1 persoană pe schimb (lucrător social sau voluntar) este însărcinată cu sortarea mărfii cu 2- 3 tineri

-1 bucătăreasă gătește masa de prânz împreună cu 2 tineri

-1 responsabil de depozit lucrează cu 2-3 tineri la asamblarea/repararea mobilei, respectiv a bicicletelor, aranjează marfa în depozit

-1 șofer asigură livrările cu 2 tineri, aprovizionarea cu marfă între magazine, efectuează donații la familii nevoiașe și primește donații de la persoane fizice sau firme.

Tinerii lucrează în cadrul asociației în medie 2-3 ani (sau chiar în mod nelimitat în cazul unor dizabilități care îngreunează găsirea unui alt loc de munca). După ce atât echipa de inserție cât și tânărul considera că a dobândit competențele necesare și poate lucra într-un mediu obișnuit, tânărul este ajutat să găsească un loc de muncă (CV, antranemente la interviuri, recomandări după caz).

 

 

Din 2021 toți tinerii asociației de mai puțin de 25 ani beneficiază și de ședințe de pregătire la viață profesionala asigurate de Asociația Centrul de Cercetare și Formare a Universității de Nord Baia Mare în cadrul proiectului « Viitor la cheie ».

bottom of page