Obținerea deprinderilor de viață independentă (casa Mara)
« Casa Mara » este casa comunitară unde tinerii sunt primiți și găzduiți. Dimensiunea comunitara este esențială pentru a le permite tinerilor, care de multe ori au trăit fără familie și cu prea puțini apropriati, să-și găsească locul într-un colectiv, să-și recapete încredere în ei însuși și în ceilalți. Tinerii găzduiți acceptă regulile casei, în special să participe la sarcinile comune și să îi respecte pe ceilalți din casă (cu o atenție pentru cei mai vulnerabili)


Igienă, curățenie
În funcție de locul în care au crescut (în familie, într-o instituție mai mare, uneori pe stradă) tinerii sosesc cu mai multe sau mai puține probleme de igienă. O igienă personală bună este condiția unei integrări sociale dar și profesionale de succes. Asociația furnizează un prim set de igienă și de haine, iar accentul este pus pe obiceiurile de bază : schimbatul hainelor, schimbatul lenjeriei de pat, baia zilnică, spălatul de dinți, dar și despre îmbrăcămintea corespunzătoare, etc. De multe ori grija de sine reflecteaza și stima de tine, de aceea încercăm în așa fel încât să crească ambele deodata.
Tinerii sunt cazați în camere de câte doi, maxim trei. Fiecare este responsabil pentru curățenie în cameră, iar curățenia în spații comune se face în fiecare dimineață, pe schimb, de către doi tineri, cu sprijinul unui lucrător social. Din nou, este vorba de a crea niște standarde de curătenie, pe care tinerii să le păstreze și după ce se mută la casa lor.

Cumpărături, gătit, spălat vase
A cumpără alimente respectând un buget și a găti o mâncare sănătoasă sunt alte competente pe care ne dorim ca tinerii, băieți și fete, să dobândească la noi. Așadar tinerii sunt puși pe schimb la masa de prânz (de luni până vineri) unde lucrează cu o bucătăreasă profesionala pentru toți angajați/voluntari/beneficiari ai asociației. Totodată fiecare dintre ei au în responsabilitate, o data pe săptămână, o cină sau o masă în timpul weekendului pe care o va găti împreună cu lucrătorul de serviciu, după ce a făcut cumpărături în limita bugetului prestabilit. De obicei tinerii mănâncă cinele și mesele de weekend, iar cei care sunt ieșiți (la sport, la plimbare, etc.) găsesc mai tărziu porția lor pregătită. La sfârșit tânărul de serviciu are responsabilitatea de a spală vasele, de a curăța bucătăria și sala de mese. Nivelul lui de implicare și de autonomie este trecut în fisa de monitorizare, iar la 6 luni se face o evaluare a progreselor realizate.


Sănătatea
Sănătatea este de asemenea un aspect foarte important. Mulți dintre tineri sosesc cu diferite afecțiuni, uneori nediagnosticate, netratate, sau prost tratate. Primul pas este înscrierea la medicul de familie și efectuarea unui set de analize : radiografie pulmonara pentru a descoperi un caz potențial de TBC, analize de sânge. Pe parcurs și în funcție de problemele observate de către echipa sau povestite de către tânărul după ce a prins putina încredere, ne adresăm medicilor specialiști cu care colaboram, în Satu Mare, Baia Mare și Cluj, și care dovedesc multa empatie și înțelegere pe lângă competențele medicale. Asociația are încheiată o asigurare medicala privata, care suportă cheltuielile medicale neacoperite prin Casa de Sănătate. Mulți dintre tineri care sosesc în cadrul asociației sunt diagnosticate cu probleme psihice sau au fost în trecut. Majoritatea dintre ei au primit medicamentație în perioada adolescentei pentru diferite tulburări de comportament și nu mai vor să audă de tratament. Ne dăm un timp pentru a observa pe fiecare, și acolo unde este necesar, propunem o consultație psihiatrica într-o clinica privată cu care colaboram lângă Cluj. Acolo tinerii pot beneficia în caz de nevoie și de o internare în regim deschis. Iar cei cu probleme de dependență (alcool, jocuri de noroc în special) pot merge periodic la Centrul Crucii Albastre în Șura Mica (județul Sibiu). Un medic stomatolog realizează un bilanț stomatologic pentru fiecare tânăr nou sosit și se ocupa de tratamentele necesare, costurile fiind acoperite după caz de Casa de sănătate sau de asociație.
Pe lângă tratarea problemelor medicale, punem accentul în doua direcții :
- Prevenirea îmbolnăvirilor, învățarea grijei de sine și implementarea a unui stil de viață sănătos
- Autonomia : însoțim tânărul în primele consultații medicale, sau în cele mai complexe, iar progresiv îl încurajam să meargă singur la medicul de familie, la analize, și când se poate să-și ia singur tratamentul.
Relații interpersonale
Munca asupra relațiilor personale cuprinde mai multe niveluri :
- Bazele politeței și ale vieții în colectiv : limbajul și anumite obicieuri simple, cum ar fi a regla volumul muzicii astfel încât să nu deranjeze vecinul, a curăța baia după sine, etc.
- Gestionarea impulsivității și învățarea unei comunicări asertive : mulți dintre tineri au învățat să gestioneze problemele lor prin înjurături, agresivitate, uneori bătăi, sau prin retragere în sine ; munca noastră vizează să-și controlează atât impulsivitatea cât și tendințele la izolare, și să învețe să discute problemele, iar în mod ideal să le previna printr-o comunicare adaptata în timp util.
- Toleranța și acceptarea celuilalt cu tot cu diferențele lui, fie vorba de etnie, orientarea sexuala, handicapul, etc. Chiar dacă este o muncă pe termen lung, ne dorim ca fiecare să-și găsească locul în colectiv, și totodată că acest loc să fie respectat de ceilalți.


Gestionarea bugetului
Independența presupune o gestiune corectă a resurselor financiare. Contractul de servicii sociale prevede ca fiecare tânăr să contribuie 25% din salarul lui la cazare, mâncare și celelalte servicii de care beneficiază și să economisească 20% pentru viitor.
Banii economisiți lunar se adaugă altor surse de bani de care dispun unii tineri (alocații de stat din timpul copilăriei, cont Tezaur, prime de la șomaj, etc.) și permit tinerilor dornici să dispună la sfârșitul parcursului de inserție de suma neceasara pentru a plati avansul și cheltuielile de achiziționare a unui apartament. Cele 55% rămase din salar fac obiectul unei discuții săptămânale în vederea identificării nevoilor de bază : igienă, haine, tuns, economisire în vederea cumpărării unui telefon, alte proiecte, etc. Totodată o prima săptămânală de până la 50 lei este acordata în fiecare vineri pentru a valoriza progresele fiecăruia : seriozitate, responsabilitate, punctualitate, igienă, etc.