top of page

Obținerea deprinderilor de viață independentă

Casa Mara

« Casa Mara » este casa comunitară unde tinerii sunt primiți și găzduiți. Dimensiunea comunitară este esențială pentru a le permite tinerilor, care de multe ori au trăit fără familie și cu prea puțini oameni apropiați sufletește, să-și găsească locul într-un colectiv, să-și recapete încrederea în ei înșiși și în ceilalți.

Tinerii găzduiți acceptă regulile casei, în special să participe la sarcinile comune și să îi respecte pe ceilalți din casă (cu atenție mărită pentru cei mai vulnerabili). 

DSC_8069.jpg

Igienă, curățenie

În funcție de locul în care au crescut (în familie, într-o instituție mai mare, uneori pe stradă) tinerii sosesc cu mai multe sau mai puține probleme de igienă. O igienă personală bună este condiția unei integrări sociale și profesionale de succes. Asociația furnizează un prim set de igienă și de haine, iar accentul este pus pe obiceiurile de bază : schimbatul hainelor, schimbatul lenjeriei de pat, baia zilnică, spălatul de dinți, despre îmbrăcămintea corespunzătoare, etc.

De multe ori grija de sine reflectează și stima de sine, de aceea încercăm să încurajăm dezvoltarea amândurora în același timp.

Tinerii sunt cazați în camere de câte doi, maxim trei persoane. Fiecare este responsabil pentru curățenie în cameră, iar curățenia în spațiile comune se face în fiecare dimineață, pe schimb, de către doi tineri, cu sprijinul unui lucrător social.

Este vorba de a crea niște standarde de curățenie, pe care tinerii să le păstreze și după ce se mută la casa lor.

DSC_8069.jpg

Cumpărături, gătit, spălat vase

A cumpăra alimente respectând un buget și a găti o mâncare sănătoasă sunt alte competențe pe care ne dorim ca tinerii, băieți și fete, să le dobândească la noi. Așadar, tinerii sunt puși pe schimb să pregătească masa de prânz (de luni până vineri), pentru toți angajații/voluntarii/beneficiarii asociației, lucrând cu o bucătăreasă profesionistă. Totodată, fiecare dintre ei au în responsabilitate, o dată pe săptămână, pregătirea unei cine sau a unei mese în timpul week-endului, împreună cu lucrătorul de serviciu, după ce a făcut cumpărături în limita bugetului prestabilit. De obicei, cei care sunt ieșiți (la sport, la plimbare, etc.) în momentul cinei găsesc mai târziu porția lor pusă deoparte. Tânărul de serviciu are responsabilitatea de a spăla vasele, de a curăța bucătăria și sala de mese.

Nivelul de implicare și de autonomie este trecut în fișa de monitorizare a fiecărui tânăr, iar la 6 luni se face o evaluare a progreselor realizate.

DSC_1376.JPG

Sănătatea

Sănătatea este, de asemenea, un aspect pe care il urmărim cu atenție. Mulți dintre tineri sosesc la noi purtând diferite afecțiuni, uneori nediagnosticate, netratate, sau prost tratate. Primul pas este înscrierea la medicul de familie și efectuarea unui set de analize : radiografie pulmonară pentru a descoperi un caz potențial de TBC, analize de sânge. Pe parcurs, și în funcție de problemele observate de către echipă sau povestite de către tânăr, după ce a prins puțină încredere, ne adresăm medicilor specialiști cu care colaborăm, în Satu Mare, Baia Mare și Cluj și care dovedesc multă empatie, pe lângă competențele medicale. Asociația are încheiată o asigurare medicală privată, care suportă cheltuielile medicale neacoperite prin Casa de Sănătate.

Mulți dintre tinerii care sosesc în cadrul asociației sunt diagnosticați cu probleme psihice sau au fost diagnosticați în trecut. Majoritatea dintre ei au primit medicamentație în perioada adolescentei pentru diferite tulburări de comportament și nu mai vor să audă de tratament. Ne acordăm un timp pentru a observa pe fiecare și, acolo unde este necesar, propunem o consultație psihiatrică într-o clinică privată de lângă Cluj cu care colaborăm . Acolo tinerii pot beneficia în caz de nevoie și de o internare în regim deschis, iar cei cu probleme de dependență (alcool, jocuri de noroc în special) pot merge periodic la Centrul Crucii Albastre în Șura Mica (județul Sibiu). Un medic stomatolog realizează un bilanț stomatologic pentru fiecare tânăr nou sosit și se ocupă de tratamentele necesare, costurile fiind acoperite după caz de Casa de sănătate sau de asociație.

Pe lângă tratarea problemelor medicale, punem accentul pe două direcții :

- Prevenirea îmbolnăvirilor, deprinderea grijei de sine și implementarea unui stil de viață sănătos

- Autonomia : însoțim tânărul în primele consultații medicale, sau în cele mai complexe, iar progresiv îl încurajăm să meargă singur la medicul de familie, la analize și când se poate să-și ia singur tratamentul.

Relații interpersonale

Munca asupra relațiilor personale cuprinde mai multe niveluri :

 - Bazele politeții și ale vieții în colectiv : limbajul și anumite obiceiuri simple, cum ar fi a regla volumul muzicii astfel încât să nu-i deranjeze pe vecini, a curăța baia după folosire, etc.

 - Gestionarea impulsivității și învățarea unei comunicări asertive : mulți dintre tineri au învățat să gestioneze problemele lor prin înjurături, agresivitate, uneori bătăi, sau prin retragere în sine ; munca noastră vizează să-și controleze atât impulsivitatea, cât și tendințele la izolare și să învețe să discute problemele, iar în mod ideal să le prevină printr-o comunicare adaptată și în timp util.

 - Toleranța și acceptarea celuilalt cu tot cu diferențele lui, fie că e vorba de etnie, orientarea sexuală, handicap, etc.

Chiar dacă este o muncă pe termen lung, ne dorim ca fiecare să-și găsească locul în colectiv și totodată ca acest loc să fie respectat de toți ceilalți.

IMG_20220616_165824.jpg

Gestionarea bugetului

Independența presupune o gestiune corectă a resurselor financiare. Contractul de servicii sociale prevede ca fiecare tânăr să contribuie cu 25% din salarul lui la cazare, mâncare și celelalte servicii de care beneficiază și să economisească 20% pentru viitor.

Banii economisiți lunar se adaugă altor surse de bani de care dispun unii tineri (alocații de stat din timpul copilăriei, cont Tezaur, prime de la șomaj, etc.) și permit tinerilor să dispună, la sfârșitul parcursului de inserție, de suma necesară pentru a plăti avansul și cheltuielile de achiziționare ale unui apartament. Cei 55% rămași din salariu fac obiectul unei discuții săptămânale în vederea identificării nevoilor de bază : igienă, haine, tuns, economisire în vederea cumpărării unui telefon, alte proiecte, etc. Totodată, o primă săptămânală de până la 50 lei este acordată în fiecare vineri pentru a valoriza progresele fiecăruia : seriozitate, responsabilitate, punctualitate, igienă, etc.

bottom of page