Contextul social
Conform unui studiu recent*, în fiecare an în jur de 3 000 tineri părăsesc sistemul de protecție a copilului. Cam 50% dintre ei au crescut în centre rezidențiale (centre de plasament, case de tip familial, etc.). În funcție de parcursul lor de viață, de traumele sau de abuzurile la care au fost supuși, de modul în care au fost îngrijiți, tinerii sunt mai mult sau mai puțin pregătiți pentru a duce o viață independentă.
Legislația în vigoare prevede anumite beneficii sociale pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecție, dar de multe ori nu există servicii de acompaniament sau de mentorat : unii dintre tineri beneficiază de o susținere informală din partea celor care i-au îngrijit (asistent maternal, manager de caz), alții au resurse și ambiție pentru a înfrunta viața și a-și face locul în societate ; dar mulți dintre ei nu sunt pregătiți să facă față provocărilor vieții sociale sau ale lumii profesionale.
Programul nostru vine în sprijinul acestei categorii de tineri, care după ce părăsesc sistemul de protecție, mai au nevoie de timp și de acompaniament pentru a se forma ca adulți responsabili, capabili de a-și duce viața în mod autonom.
* Studiu privind situația tinerilor care părăsesc sistemul de protecție specială din România