top of page

Profilul tinerilor

Conform unui studiu recent*, în fiecare an în jur de 3 000 tineri părăsesc sistemul de protecÈ›ie a copilului. Cam 50% dintre ei au crescut în centre rezidenÈ›iale (centre de plasament, case de tip familial, etc.). În funcÈ›ie de parcursul lor de viață, de traumele sau de abuzurile la care au fost supuÈ™i, de modul în care au fost îngrijiÈ›i, tinerii sunt mai mult sau mai puÈ›in pregătiÈ›i pentru a duce o viață independentă.

​

LegislaÈ›ia în vigoare prevede anumite beneficii sociale pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecÈ›ie, dar de multe ori nu există servicii de acompaniament sau de mentorat : unii dintre tineri beneficiază de o susÈ›inere informală din partea celor care i-au îngrijit (asistent maternal, manager de caz), alÈ›ii au resurse È™i ambiÈ›ie pentru a înfrunta viaÈ›a È™i a-È™i face locul în societate ; dar mulÈ›i dintre ei nu sunt pregătiÈ›i să facă față provocărilor vieÈ›ii sociale sau ale lumii profesionale.

​

Programul nostru vine în sprijinul acestei categorii de tineri, care după ce părăsesc sistemul de protecÈ›ie, mai au nevoie de timp È™i de acompaniament pentru a se forma ca adulÈ›i responsabili, capabili de a-È™i duce viaÈ›a în mod autonom.

​

​

*vezi * Studiu privind situaÈ›ia tinerilor care părăsesc sistemul de protecÈ›ie specială din România

P1010242 (2)_edited.jpg
Duffel Bag

În 2021, asociaÈ›ia a sprijinit în mod direct 34 de tineri.

Iata un tablou pe scurt :

  • 8 fete È™i 26 băieÈ›i

  • toÈ›i (34) provin din sistemul de protecÈ›ie a copilului

  • 11 dintre ei n-aveau învățământul obligatoriu finalizat la admiterea în asociaÈ›ie

  • 13 dintre ei au ramas fără adăpost înainte de admiterea lor la asociaÈ›ie (începând de la câteva zile pâna la câteva luni)

  • 3 au fost victime de trafic de persoane sau de exploatare

  • 19 au un handicap recunoscut

 

Datorită unui trecut dificil, mulÈ›i dintre tineri au obicieuri sau reacÈ›ii neadaptate vieÈ›ii sociale. Încercăm deci să stimulăm È™i să susÈ›inem eforturile lor pentru a depăși aceste situaÈ›ii dificile, pentru a le creÈ™te stima de sine, încrederea în ei însuÈ™i È™i în ceilalÈ›i È™i pentru a-i ajuta să dezvolte relaÈ›ii cât mai bune cu cei din jur.

Bazele integrării sociale

Demersuri administrative

Tinerii sunt sprijiniÈ›i pentru a-È™i reface actele de stare civilă (certificatul de naÈ™tere) È™i cartea de identitate È™i pentru a beneficia de anumite drepturi : îndemnizaÈ›ii de handicap, pensia de invaliditate, prime de È™omaj, etc. 

Școlarizare 

O parte dintre tineri sosesc la asociaÈ›ie fară să fi absolvit învățământul obligatoriu (cele 10 clase). Contractul nostru de servicii sociale prevede ca tinerii să frecventeze È™coala cel puÈ›in până la finalizarea clasei a X-a (prin programe cu frecvență redusă) : tinerii È™colarizaÈ›i sunt învoiÈ›i de la muncă după masa pentru a putea frecventa È™coala fără întârzieri sau absenÈ›e. AlÈ›i tineri întâmpină greutăți mari legate de scris, citit sau socotit, inclusiv printre cei care au absolvit învățământul obligatoriu. Le propunem È™edinÈ›e individuale în care reluăm bazele (scris, citit, socotit) de care au nevoie pentru a duce o viață independentă.

Asistență juridică

Consilierul juridic al asociaÈ›iei îi ajută pe tinerii care au o situaÈ›ie juridica "încurcată" È™i îi poate reprezenta, la cererea lor, în dosarele aflate pe rolul instanÈ›elor. Tinerii victime de fapte penale (abuzuri în timpul copilăriei, exploatare prin muncă, în special) sunt ajutaÈ›i să depună o plângere, după ce s-a luat avizul psihologului, iar după caz al medicului psihiatru

bottom of page