top of page

Profilul tinerilor

Conform unui studiu recent*, în fiecare an în jur de 3 000 tineri părăsesc sistemul de protecție a copilului. Cam 50% dintre ei au crescut în centre rezidențiale (centre de plasament, case de tip familial, etc.). În funcție de parcursul lor de viață, de traumele sau de abuzurile la care au fost supuși, de modul în care au fost îngrijiți, tinerii sunt mai mult sau mai puțin pregătiți pentru a duce o viață independentă.

Legislația în vigoare prevede anumite beneficii sociale pentru tinerii care părăsesc sistemul de protecție, dar de multe ori nu există servicii de acompaniament sau de mentorat : unii dintre tineri beneficiază de o susținere informală din partea celor care i-au îngrijit (asistent maternal, manager de caz), alții au resurse și ambiție pentru a înfrunta viața și a-și face locul în societate ; dar mulți dintre ei nu sunt pregătiți să facă față provocărilor vieții sociale sau ale lumii profesionale.

Programul nostru vine în sprijinul acestei categorii de tineri, care după ce părăsesc sistemul de protecție, mai au nevoie de timp și de acompaniament pentru a se forma ca adulți responsabili, capabili de a-și duce viața în mod autonom.

*vezi * Studiu privind situația tinerilor care părăsesc sistemul de protecție specială din România

P1010242 (2)_edited.jpg
Duffel Bag

În 2021, asociația a sprijinit în mod direct 34 de tineri.

Iata un tablou pe scurt :

  • 8 fete și 26 băieți

  • toți (34) provin din sistemul de protecție a copilului

  • 11 dintre ei n-aveau învățământul obligatoriu finalizat la admiterea în asociație

  • 13 dintre ei au ramas fără adăpost înainte de admiterea lor la asociație (începând de la câteva zile pâna la câteva luni)

  • 3 au fost victime de trafic de persoane sau de exploatare

  • 19 au un handicap recunoscut

 

Datorită unui trecut dificil, mulți dintre tineri au obicieuri sau reacții neadaptate vieții sociale. Încercăm deci să stimulăm și să susținem eforturile lor pentru a depăși aceste situații dificile, pentru a le crește stima de sine, încrederea în ei însuși și în ceilalți și pentru a-i ajuta să dezvolte relații cât mai bune cu cei din jur.

Bazele integrării sociale

Demersuri administrative

Tinerii sunt sprijiniți pentru a-și reface actele de stare civilă (certificatul de naștere) și cartea de identitate și pentru a beneficia de anumite drepturi : îndemnizații de handicap, pensia de invaliditate, prime de șomaj, etc. 

Școlarizare 

O parte dintre tineri sosesc la asociație fară să fi absolvit învățământul obligatoriu (cele 10 clase). Contractul nostru de servicii sociale prevede ca tinerii să frecventeze școala cel puțin până la finalizarea clasei a X-a (prin programe cu frecvență redusă) : tinerii școlarizați sunt învoiți de la muncă după masa pentru a putea frecventa școala fără întârzieri sau absențe. Alți tineri întâmpină greutăți mari legate de scris, citit sau socotit, inclusiv printre cei care au absolvit învățământul obligatoriu. Le propunem ședințe individuale în care reluăm bazele (scris, citit, socotit) de care au nevoie pentru a duce o viață independentă.

Asistență juridică

Consilierul juridic al asociației îi ajută pe tinerii care au o situație juridica "încurcată" și îi poate reprezenta, la cererea lor, în dosarele aflate pe rolul instanțelor. Tinerii victime de fapte penale (abuzuri în timpul copilăriei, exploatare prin muncă, în special) sunt ajutați să depună o plângere, după ce s-a luat avizul psihologului, iar după caz al medicului psihiatru

bottom of page