Decizia definitivă a CurÈ›ii de CasaÈ›ie din Roma: 5 ani È™i 4 luni cu executare pentru reducerea în sclavie a unei tinere românce
AsociaÈ›ia Solidară Emmaus Satu Mare se ocupă încă din 2010 cu sprijinirea tinerilor care ies din sistemul de protecÈ›ie a copilului. AceÈ™tia intră într-un program de inserÈ›ie socioprofesională, în care primesc sprijin pentru a dobândi deprinderi de viață independentă, un loc de cazare È™i un loc de muncă de inserÈ›ie. Iată povestea Marianei È™i a 10 ani de procese în justiÈ›ie, în Italia, în căutarea dreptății.
​
În 2009, Mariana are 20 de ani, trăieÈ™te în judeÈ›ul Satu Mare, într-un centru de plasament din sistemul de protecÈ›ie a copilului, împreună cu sora ei geamănă. Nu È™i-a cunoscut niciodată părinÈ›ii. Urmează să “iasă” din sistem, căci È™i-a terminat studiile la o È™coală profesională È™i trebuie să-È™i ia viaÈ›a pe cont propriu. În acest moment îÈ™i face apariÈ›ia doamna Irina, care îi propune să plece împreună cu ea la lucru în Italia. Cazarea È™i locul de muncă sunt asigurate. Mariana acceptă cu entuziasm È™i cade astfel în capcana doamnei Irina: odată ajunsă în Italia, îi este luat paÈ™aportul, lucrează de dimineaÈ›a până seara târziu, 7 zile pe săptămână, fără contract, fără asigurare socială È™i fără zile libere pentru 100 de euro pe lună, locuieÈ™te cu mai multe fete aduse ca È™i ea din România, mănâncă È™i se spală pe un balcon, îÈ™i spală rufele de mână ca să “nu murdărească maÈ™ina de spălat rufe a familiei”, suportă injurii dureroase. Mai mult, nu îi este permis să vorbească des cu sora ei, Tunde, rămasă în România È™i încet, încet toate legăturile cu cei de care era apropiată în È›ară îi sunt tăiate. Iar când Mariana o întreabă pe doamna Irina dacă cineva a căutat-o la telefon, ea îi răspunde : « Cine să te caute ? Nimănui nu-i pasă de tine ! ToÈ›i au uitat de tine ! ».
​
Patru ani mai târziu, în 2013, Mariana o convinge pe doamna Irina să o aducă pe Tunde în Italia. Planul ascuns era să fugă din casă È™i să se întoarcă împreună în È›ară. În acel moment, Tunde era beneficiara asociaÈ›iei noastre È™i se afla în plin program de inserÈ›ie socioprofesională. Pentru a-i asigura protecÈ›ia în Italia, doi membri ai asociaÈ›iei o însoÈ›esc pe aceasta È™i asistă la încercarea în van a Marianei de a reveni cu ei: doamna Irina nu-i permite să plece, invocând existenÈ›a unui contract care o leagă de ea pe 5 ani. AsociaÈ›ia noastră sesizează AgenÈ›ia NaÈ›ională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), care declară că nu e de competenÈ›a sa È™i transmite sesizarea noastră la AtaÈ™atul pentru Afaceri Interne al Ambasadei României în Roma, care răspunde, la rândul său, acelaÈ™i lucru.
​
Două luni mai târziu, în ianuarie 2014, Mariana reuÈ™eÈ™te să-l convingă pe un portar al unui bloc în care face curățenie să-i împrumute telefonul său mobil È™i astfel reuÈ™eÈ™te să sune în È›ară È™i să ceară ajutor surorii sale. Alertată, Tunde pleacă la Roma, împreună cu preÈ™edintele asociaÈ›iei È™i încearcă din nou să vorbească cu doamna Irina pentru a o elibera pe Mariana. Are loc o conversaÈ›ie într-un bar gestionat de fiul doamnei Irina, dar Mariana este închisă în bucătărie, după cum află ei ulterior, È™i nu poate fugi. Bărbatul se arată violent fizic È™i verbal cu cei doi. Este depusă o sesizare penală la poliÈ›ia din Roma, cu ajutorul avocatei Laura Barberio. Speriată, doamna Irina o trimite în România pe Mariana, astfel încât aceasta să nu fie găsită în locuinÈ›a ei.
​
Încep 10 ani de procedură judiciară, în care asociaÈ›ia noastră s-a constituit parte civilă în proces È™i a fost alături de Mariana la fiecare din cele 15 termene din proces. În septembrie 2022, Curtea de Assise din Roma a condamnat-o pe doamna Irina la închisoare cu executare pentru reducere în sclavie, condamnare confirmată în septembrie 2023 de Curtea de Apel, iar săptămâna trecută de Curtea de CasaÈ›ie, într-o decizie definitivă È™i executorie.
​
Din 2009, în afară de Mariana, cel puÈ›in 4 fete din sistemul de protecÈ›ie au fost recrutate de doamna Irina, dintre care una a reuÈ™it să fugă, iar celelalte 3 sunt încă acolo. Autoritățile italieneÈ™ti au fost sesizate de situaÈ›ia lor.
Astăzi, Mariana poate să închidă această pagină È™i să-È™i concentreze energia familiei pe care È™i-a întemeiat-o între timp. Felicitări ei, pentru curajul È™i perseverenÈ›a de care a dat dovada în această căutare a dreptății!
​
Iată concluziile pe care le tragem noi la finalul acestui proces îndelungat. Spre deosebire de alte cazuri, povestea Marianei are un deznodământ fericit. Credem că există soluÈ›ii pentru ca aceste situaÈ›ii să nu se repete, dar e nevoie de un efort al autorităților:
- În 2014, Mariana a depus simultan o plângere în România È™i în Italia. Din păcate, plângerea din România a fost clasată de trei ori. Există È™i alte dosare în aÈ™teptarea unei rezolvări, inclusiv o plângere depusă de un alt beneficiar al asociaÈ›iei noastre pentru fapte asemănătoare petrecute în România.
Credem cu tărie că lupta împotriva traficului de persoane, împotriva exploatării persoanelor vulnerabile sau a minorilor trebuie să devină o prioritate a politicii penale în România.
- Dacă situaÈ›ia tinerilor care părăsesc sistemul de protecÈ›ie s-a îmbunătățit de când Mariana a fost recrutată în 2009, aceÈ™ti tineri rămân totuÈ™i victime potenÈ›iale ale unor oameni rău intenÈ›ionaÈ›i.
​
Credem că este necesar ca adolescenÈ›ii care beneficiază de protecÈ›ia statului È™i care se apropie de vârsta majoratului sau a ieÈ™irii din sistem, să fie pregătiÈ›i mai intens pentru o viață independentă. Numai astfel ei pot deveni mai conÈ™tienÈ›i de riscurile È™i responsabilitățile pe care le presupune traiul pe cont propriu. Totodată, credem că recentele măsuri de ajutor financiar luate în favoarea tinerilor care părăsesc sistemul de protecÈ›ie sunt binevenite, dar nu pot să È›ină în niciun caz loc de servicii de consiliere, mentorat, integrare socială È™i profesională. Aceste servicii pot fi cu adevărat sprijinul de care orice tânăr are nevoie la început de drum.
​
foto: Sergio D’Afflitto, wikipedia