top of page

Misiunea noastră

Din dorința de a da o perspectivă reală de integrare tinerilor care părăsesc sistemul de protecție a copilului. am înființat Asociația solidară Emmaus Satu Mare.

 

Din 2010, Asociația propune acestor tineri un program de integrare socială și profesională.

Integrarea socială se realizează prin mai multe servicii sociale prin care îi pregătim pe tineri, fete și băieți, pentru o viață independentă.

 

Astfel, ei sunt cazați într-o casă comunitară unde învață să devină autonomi la gătit, la cumpărături, la igiena personală, la curățenie, la grija pentru sănătate, dar și la gestiunea bugetului personal și la gestionarea situațiilor de conflict.

 

Îi încurajăm să participe, în grup sau individual, la activități culturale, sportive și recreative.

 

Fiecare tânăr are un referent în cadrul echipei educative, cu care stabilește obiective de dezvoltare pe termen scurt și lung.

Ei merg la școală (la seral sau la frecvență redusă) pentru a absolvi cel puțin 10 clase.

Lucrăm mult la dezvoltarea personală, prin ședințe de consiliere și terapie individuală, dar și cu grupuri de suport și ateliere de formare.

Prin contractul de servicii sociale fiecare tânăr se obligă să economisească o parte din venitul său lunar, astfel încât să poată achita un avans pentru o locuință proprie la finalizarea parcursului de inserție.

 

Inserția profesională se realizează prin cele două magazine ale asociației (în care valorificăm obiecte second-hand) și de asemenea printr-un atelier de croitorie (autorizat ca unitate protejată).

 

Emmaus Satu Mare este acreditată ca întreprindere socială de inserție.

 

Prin acțiunile proprii bunei desfășurări a activității magazinelor și prin creațiile atelierului de croitorie, tinerii noștri învață o meserie, dar și competențe profesionale de bază : punctualitatea, munca în echipă, simțul responsabilității, purtarea echipamentului de protecție și respectul fișei de post.

Pentru lărgirea orizontului personal și profesional îi trimitem în stagii de practică în țară și în străinătate. De asemenea, îi încurajăm să-și obțină permisul de conducere.

 

Când un tânăr este pregătit, îl ajutăm să-și găsească un loc de muncă în afara asociației, iar noi ținem legătura cu angajatorul lui până când situația sa la locul de muncă este stabilă.

Legătura dintre asociație și tinerii noștri rămâne activă atâta timp cât el sau ea are nevoie de un sfat sau de un sprijin.

De la începuturile asociației, peste 100 de tineri au beneficiat la noi de cazare, servicii sociale și un loc de muncă în inserție.

bottom of page